Burgeroorlog

Burgeroorlog Image

Burgeroorlog

Als het om een burgeroorlog gaat, betekent dat de partijen die oorlog met elkaar hebben afkomstig zijn uit hetzelfde land. Meestal gaan dit soort oorlogen om een meningsverschil over etnische, politieke of religieuze kwesties. Soms zijn het gewoon twee rivaliserende groepen, door een langlopende vete of iets anders. Burgeroorlogen kunnen ook zeer heftig zijn, soms zelfs met volkerenmoord of slachtingen. Meestal duurt een burgeroorlog ook lang en kost het hierdoor ook veel mensenlevens.

Er zijn een aantal bekende burgeroorlogen, zoals:

  • de Spaanse Burgeroorlog
  • de Amerikaanse Burgeroorlog
  • de Ierse Burgeroorlog
  • de Chinese Burgeroorlog
  • de Russische Burgeroorlog

Maar er zijn nog een aantal oorlogen die misschien wel onder de noemer burgeroorlog vallen, namelijk:

  • de Honderdjarige Oorlog in Frankrijk
  • de Dertigjarige Oorlog in Duitsland
  • de Tachtigjarige Oorlog in Nederland
  • de Belgische Opstand in België

Niet iedere geschiedenisdeskundige is het hierover eens dat dit burgeroorlogen waren.

Een burgeroorlog in Nederland?

De laatste tijd proeft men steeds meer de angst voor een burgeroorlog in Europa. Mensen zijn het vaak niet met elkaar eens en dat gaat soms hard tegen hard. Volgens de Amerikaanse historicusde wiskundige Peter Turchin is de werkelijke reden voor toenemende conflicten het stadium van de seculiere cyclus waar men zich in bevindt.

Op dit moment zijn er 53 conflicten in de hele wereld, waarvan een groot deel zich in eigen land afspeelt. De Syrische Burgeroorlog is hier één van. Het gaat hier om een oorlog tussen president Assad en zijn regeringsleger die in oorlog zijn met de rebellen. Deze oorlog is in 2011 begonnen en is nog steeds niet afgelopen. Beide partijen worden geholpen door andere landen. Assad krijgt morele steun van China en Rusland, terwijl de rebellen worden gesteund door het westen en de Verenigde Staten.

Auteur | jonathan Comments | Reacties uitgeschakeld voor Burgeroorlog Datum | april 22, 2018

categorieën & tags

In Oorlog

lovebond-lite