Het Nederlandse leger

Het Nederlandse leger Image

Het Nederlandse leger

Vroeger waren er voornamelijk soldaten om te zorgen dat buurlanden geen stukken land afpikten of juist om stukken land van een ander in te nemen. Tegenwoordig hoeven we daar in Nederland niet zo bang meer voor te zijn, maar in andere delen van de wereld gebeurt dat nog wel. Soms vechten mensen om andere dingen, bijvoorbeeld om het geloof of meer macht of omdat er simpelweg niet genoeg eten is.

Ook Nederland heeft een leger, een krijgsmacht die uit vier delen bestaat. Ieder onderdeel zorgt voor onze veiligheid. De vier onderdelen zijn:

  • De marine beschermt ons vanaf de zee
  • De landmacht op het land
  • De luchtmacht in de lucht
  • De marechaussee als legerpolitie

Wat doet het leger?

Het leger beschermt ook de Nederlandse Antillen en de NAVO-bondgenoten. Daarbij helpen ze mee om de vrede en de veiligheid in de wereld te bewaren. Ook kan het leger worden ingezet bij grote rampen of bij het bestrijden van terroristische acties of terroristische dreigingen. Ze bewaken de Nederlandse grenzen en die van de overzeese eilanden. Ze houden onbekende vliegtuigen in de lucht tegen. Ruimen mijnen en explosieven op of helpen de politie of brandweer, bijvoorbeeld bij het blussen van grote branden.

Verschillende rangen

Bij Defensie werken ongeveer 60.000 mensen, waarvan ongeveer ruim 40.000 een militair zijn. Er werken ook burgers bij Defensie. De militairen bij Defensie zijn allemaal beroepsmilitairen sinds de dienstplicht is afgeschaft. Niet iedere militair is een soldaat, militairen kunnen ook een korporaal, luitenant, sergeant, kolonel, majoor, kapitein of generaal zijn. Er zijn verschillende rangen in het leger en aan het uniform kun je zien welke rang iemand heeft. Bij de marine heet een soldaat een matroos en daar heb je ook de rangen: kapitein-ter-zee, schout-bij-nacht of admiraal. Bij de marechaussee kun je bijvoorbeeld een wachtmeester zijn.

Auteur | jonathan Comments | Reacties uitgeschakeld voor Het Nederlandse leger Datum | juni 21, 2018

categorieën & tags

lovebond-lite