Koude oorlog

Koude oorlog Image

Koude oorlog

De Koude Oorlog in 1945 – 1991 speelde zich af in Europa en de Sovjet-Unie. Geen van beide partijen won de overwinning, alleen de Sovjet-Unie viel wel uiteen. In deze periode sprak men van ‘een gewapende vrede’, eigenlijk tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie en hun bondgenoten. Amerika en Engeland vreesden dat Oost-Europa onder invloed van de Russen zouden komen, tevens vormden de communistische partijen die aan de macht kwamen in West-Europa een gevaar. Het hoogtepunt lag tussen 1948 en 1953 en in 1962 werd het echt bijna oorlog tussen de twee grootmachten.

Met een gewapende vrede is het wel vrede, maar de ruziënde partijen zijn het nog steeds niet met elkaar eens of zijn zelfs nog boos op elkaar. Hierdoor is het risico dat er zo weer oorlog kan komen erg hoog.

Oost en West

De koude oorlog begon net na de Tweede Wereldoorlog. Er ontstonden namelijk twee machtsblokken: het kapitalistische Westblok en het communistische Oostblok. Tussen deze twee machtsblokken werden grenzen opgetrokken, het zogenaamde ‘IJzeren Gordijn’. Hierdoor werd het bijna onmogelijk om van het Oosten naar het Westen te reizen, net zoals andersom. De stad Berlijn lang midden in de Sovjetzone, maar hier zat ook de Duitse regering. De Berlijnse Muur verdeelde de stad van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989.

Auteur | jonathan Comments | Reacties uitgeschakeld voor Koude oorlog Datum | november 7, 2018

categorieën & tags

In Oorlog

lovebond-lite