Gruwelijke oorlogen

    Home  /  Gruwelijke oorlogen

Gruwelijke oorlogen Image

Gruwelijke oorlogen

Eigenlijk is oorlog voeren een gruwelijke uitvinding van de mensheid. Niet alleen het feit dat mensen elkaar afmaken, maar ook omdat hierdoor hele bevolkingsgroepen in een ontwrichte samenleving terecht komen. Oorlogsslachtoffers kunnen soldaten zijn, maar ook onschuldige mensen of kinderen. Daarnaast kan er hongersnood ontstaan tijdens een oorlog, of bepaalde ziektes waardoor er indirect nog meer slachtoffers vallen. Dan zijn er nog de martelingen die worden gepleegd tijdens een oorlog, als mensen dit overleven, houden ze er een levenslang trauma aan over. Oorlog is altijd afschuwelijk, maar er zijn een aantal oorlogen die echt een enorm aantal slachtoffers hebben geëist.

China

De Chinese Burgeroorlog ging om een strijd tussen de Republiek van China en de Communistische partij. Een vurige strijd tussen links en rechts die in totaliteit ongeveer acht miljoen mensen het leven koste. De agrarische rebellen, met de overkoepelende naam Chimei, die tijdens de periode van keizer Wang Mang in opstand kwamen, zorgden voor een dodenaantal van circa tien miljoen mensen. China heeft in zijn geschiedenis aardig wat oorlogen te verduren gehad. Zo was er ook het Era van de vechtende staten. Ook hier kwamen ruim 10 miljoen mensen om als gevolg van deze oorlog en gewapende conflicten. Dan was er nog de Hui minderhedenoorlog, ofwel de Dungan opstand. Deze etnische strijd tussen religieuze groeperingen eiste ongeveer twaalf miljoen mensen. Of de An Lushan Rebellie, een conflict wat begon toen de generaal An Lushan zichzelf tot keizer kroonde. Hier wordt zelfs beweerd dat dit conflict 39 miljoen slachtoffers eiste, anderen zeggen rond de 13 miljoen. Het lijkt of China alleen maar conflicten heeft gehad want er was ook nog een massale burgeroorlog in het zuiden van China, ook hier kwamen zo’n 20 miljoen mensen om het leven.

Japan en Mongolië

De Tweede Chinees-Japanse oorlog speelde zich af net voor de Tweede Wereldoorlog. De Japanners vielen China binnen, waar de Chinezen natuurlijk niet blij mee waren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze twee conflicten met elkaar verstrengeld. Het leverde een dodental tussen de 20 en 30 miljoen op.

In de 13e eeuw vielen de Mongolen China binnen, maar ook ophun weg naar Europa maakten zij vele slachtoffers. Tijdens deze poging om een groot deel van de wereld te veroveren, maakten zij circa 30 tot 40 miljoen slachtoffers. De Mongoolse leider Genghis Khan heeft aardig wat gruweldaden op zijn geweten.

De Eerste en Tweede Wereldoorlog

Ook de Eerste Wereldoorlog heeft heel veel slachtoffers geëist. Hier was het dodental ongeveer 17 miljoen mensen, waarvan 7 miljoen burgers. De slachtoffers kwamen uit verschillende landen in Europa, zowel de burgerslachtoffers als de soldaten.

De Tweede Wereldoorlog heeft tot nu toe de meeste slachtoffers geëist. Veel doden zijn ongeregistreerd, dus er zijn veel verschillende schattingen. De meeste schattingen liggen rond de 75 miljoen, waarvan ruim het merendeel burgers waren. De meeste slachtoffers vielen aan de kant van de geallieerden, waarvan zo’n 17 miljoen door de Duitse rassenideologie om het leven kwamen.

Voor de meeste van deze oorlogen blijven de getallen van de slachtoffers schattingen, maar ieder slachtoffer is er eigenlijk één teveel.

Auteur | jonathan Comments | Reacties uitgeschakeld voor Gruwelijke oorlogen Datum | december 15, 2018

categorieën & tags

lovebond-lite