Wapenstilstand

Wapenstilstand Image

Wapenstilstand

Wanneer partijen met elkaar in oorlog zijn, worden er soms officieel afspraken gemaakt voor een ‘staakt-het-vuren’. Dit noemen ze ook wel een wapenstilstand of een bestand. Dit houdt in dat de oorlogshandelingen tijdelijk worden onderbroken. Vaak is het ook een eerste stap naar een officiële vredessluiting, andermaal duurt het staakt-het-vuren ontzettend lang, maar ziet het er nog niet naar uit dat er vrede wordt gesloten. Dus officieel zijn de landen nog met elkaar in oorlog, alleen er zijn geen oorlogshandelingen.

Geen vredesverdrag

Zo is er bijvoorbeeld nooit een vredesverdrag getekend in de Koreaanse Oorlog, terwijl ze wel al een wapenstilstand hebben vanaf 1953. Ook bij de Arabisch-Israëlische Oorlog die begon in 1948 heeft nog steeds een wapenstilstand. Met Egypte en Jordanië heeft Egypte inmiddels een vredesverdrag getekend, maar met Syrië en Libanon nog steeds niet. In de Tachtigjarige Oorlog was er een wapenstilstand van twaalf jaar. Dit was tussen 1609 en 1621 en daarna vochten ze gewoon door tot 1648.

Het einde van een oorlog

Bij de Eerste Wereldoorlog was de wapenstilstand van 11 november 1918 wel het begin van het eind van de oorlog. Daarom is deze datum in sommige landen een officiële feestdag. Terwijl de echte vrede eigenlijk pas in het jaar 1919 kwam.

Auteur | jonathan Comments | Reacties uitgeschakeld voor Wapenstilstand Datum | april 1, 2019

categorieën & tags

In Oorlog

lovebond-lite